Varför Hagströmer och Qviberg är så bra

[06:49 2003-11-06] Varför Hagströmer och Qviberg är så bra

Ingress: Mats Qviberg och Sven Hagström kontrollerar mer eller mindre börsbolagen Custos, Öresund, Wihlborgs, Drott, Johnson Pump, HQ Fonder, Bilia och Hagströmer och Qviberg Fondkommission. Dessutom är Sven Hagström styrelseordförande på Tele2. Idag berättar jag varför det bästa valet enligt min meningen är att satsa i deras bolag.

Deras senaste projekt, att nedmontera fastighetsbolaget Drott har resulterat i att Drotts aktiekurs stigit från 85:- i somras till 131:- idag.

Nästkommande projekt för dem är Bilia.

I veckan lades bud på två börsbolag, Tornet och Pandox. Båda fastighetsbolag. Fastighetsbolagen handlas med något som kallas substansrabatt.

När nu investmentbanken Lehman Brothers och det börsnoterade investmentbolaget Ratos lägger ett gemensamt bud på Tornet så erbjuder de 87% av vad Tornets fastigheter är värda. Tornet har 90 000 aktieägare.

Detta läste jag Affärsvärlden nr 46 (senaste numret som kom igår) på sidan 26 i Simon Blechers krönika.

Inget ovanligt tyvärr att experter med kapital går in och köper så här. Inte lika vanligt för just fastighetsbolag eftersom det är lättare att värdera deras verksamhet, eftersom fastigheter har ett visst värde, visst kan det vara osäkert exakt hur mycket bolaget är värt, men när man räknar substansvärde så brukar man räkna det lägsta värdet.

Några exempel

 • Alvesta Polaroit köptes i våras en engelsk investmentbank för ett pris som var långt under substansvärdet, störste ägaren vägrade att acceptera budet, och fick då ett högre bud på sina aktier än andra aktieägare
   
 • Esselte köptes i våras av det engelska investmentbolaget Chubb, även Esselte var lågt värderat, alltså under substansvärdet.
   
 • Gotlandsbolagets största ägare har nu lagt bud på hela företaget över börskursen, men under substansvärdet
   
 • Realias (som innan hette Columna, och dessförinnan hette Fermenta, jag alltså Refat el Sayed bolag) två största ägare la ett bud på hela bolaget som var lägre än subsansvärdet.
   

Just nu kommer jag inte på fler exempel, men det finns gott om fler exempel.

Det är nu Hagströmer och Qviberg kommer in i bilden.

Istället för att köpa ut bolagen från börsen så styckar upp, renodlar, effektiviserar och delar ut bolagets värden till aktieägarna.

Detta har resulterat i att aktieägare i sfärens två investmentbolag har inklusive utdelningar har stigit med 1000% resp. 667% de senaste tio åren.

Ta gärna en titt på min P/E-portfölj. Nu ligger den plus 71,52% sen två år tillbaka.

Som vanlig, om du vill kontakta mig så görs det lättast via detta kontaktformulär.