McDonalds tar (nästan) kritiken på allvar

Idag hade McDonalds två helsidesannonser i Sydsvenskan.

  • En med ett brev angående filmen ”Supersize me” och lite om kaloriinnehållet, och lite fakta. T ex att vart 100:e måltid svenskarna äter, sker på MCDonalds, samt att McDonalds har 400000 gäster om dagen.
  • Och en med en annons med olika ”dagens rätt”

Företaget tar uppenbarligen filmens kritik på allvar, och det känns bra.

De har bland annat lagt upp en sida där man själv kan kombinera sina menyer, jag valde det som jag brukar ta, när jag äter på McDonalds.

En mellan Coca Cola, en mellan Pommes och en Big Mac.

979 kalorier finns det i den måltiden.

När jag ville gå ner i vikt och fick rådgiving hos en dietist så skulle mina måltider ligga på runt 1000 kalorier och vara näringsrika.

Jag har för mig att en genomsnittsvensk ska ligga på runt 800 kalorier per måltid.

Problemet med en ”Big Mac & Co” är att den är inte alls näringrik, man blir hunrig efter någon timma igen.

Därför har McDonalds lanserat mini-morötter och olika sallader och kallar sina menyer för ”Balanserad kost”.

Balanaserad kost för mig är tallriksmodellen, alltså:

  • En trejdedel grönsaker
  • En trejdedel Fisk, kött eller vegetarisk mat som ersätter kött eller fisk
  • En trejdedel potatis, ris, pasta, couscous eller knäckebröd (eller grovt bröd, men inte vitt bröd)

I McDonalds menyer är fallet inte så, förutom mini-morötter (som inte blir en tredjedel av måltiden) så finns det sallad. Probelmet är bara med Isbergsallad att om man ska ersätta andra grönsaker med just isbergsallad så måste man äta 2 kg till måltiden för att ersätta det näringsmässigt.

Avslutningsvis så känns det som att den måltiden McDonalds valt att jämföra med är en ganska fet maträtt, korv stroganoff, med en mängd tillbehör och landar på 1150 kalorier, när jag gör korv stroganoff så landar kaloriinnehållet på under 600 kalorier, sen kanske jag dricker ett glas lättöl elelr mjölk till (120 kalorier) så sammanlagt så landra min stroganoff på 720 kcal.