Föredrag av Olof Stenhammar ordförande OMX Group

Jag var och lyssnade på ett varmt, personligt och mycket bra föredrag av Olof Stenhammar idag. Han är ordförande OMX Group som äger världens största elektroniska system för handel med optioner, samt äger Stockholmsbörsen, Helsingforsbörsen och Köpenhamnsbörsen.

Hade det tungt i skolan
Han berättade om hur han haft det tungt i skolan, hur han först när var i militären på ett fartyg som åkte jorden runt ”hittade hem”.

Han läste i Lund i åtta år, kom inte in på ekonomprogrammet utan läste Statsvetenskap, kom in på polmag-programmet och kunde där igenom läsa ekonomi.

Blev generalagent för swimmingpoolar
Under skoltiden blev han generalagent för en tysk poolfabrikant och startade upp en verksamhet som blev Sveriges näst största, och började tillverka sina egna poolar, Scanpool hette företaget. Sen slog han samman företaget med ett danskt poolföretag.

Blev börsmäklare i USA
Efter det blev han erbjuden att bli ”Stockbrocker” i Usa och kom dit, hamnade långt ner i hierkin på företaget, så när det var en obligatorisk kurs för företaget som ingen ville åka på så fick han ta det.

En av kurserna handlade om optioner och terminer.

Var först med optioner på jobbet
Han fick i uppdrag försöka sälja optionerna och fick en låda med ett kundregister, det visade sig vara ett kundregister av kunder som inte vill ha med firman att göra. Så han försökte Gula sidorna, inte heller det gav något resultat, han sa att ”jag tror aldrig någon person fått så många telefonlurar i örat som jag fick under den perioden”. Istället så kom de fram till att han skulle satsa på personliga möten och ringde och övertygade blivande kunder om att han var värd 20 minuter av deras tid, och hade alternativ, t ex torsdag eller fredag.

Nu gick det istället dåligt för företaget han jobbade på och de gick i konkurs, men han hade lyckats arbeta upp ett rykte och fick jobb på en annan firma som hette Bench (tror jag det var).

Blev headhuntade som chef för bland annat Stiga och Alga
Bonniers i Sverige fick nys om detta, och blev intresserade och ville att skulle komma till Sverige och bli chef för Scanpools konkurent i Sverige som Bonniers ägde. Företaget köpte sedan speltillverkaren Alga, hobbytillbehörstillverkaren Stiga och några företag till.

Drog igång Optionsmarknaden
Under Bonniertiden började ha skissa för en optionsmarknad i Sverige, efter ett tag sa upp sig från sitt jobb på Bonnier för att helt jobba med sitt nya företag Optionsmarknaden, 43 år gammal (han stannande nio år på Bonniers). Optionsmarknaden har idag blivit OMX Group som jag skrev om i inledningen.

Hans råd
Olof Stenhammar var klar med sina studier efter åtta år och var 31 år när han tog examen, och tyckte det var synd att folk går igenom skolan för snabbt, utan att varva jobb med studier, att kunna praktisera teorin under tiden.

Jag blev lycklig av att höra det
Jag blev helt jätteglad, stimulerad och inspirerad av att höra föredraget.

Att även stora företagsledare har motgångar och har haft dåligt självförtroende.

Det kändes som hans ord gjorde att jag fick kraft att lägga alla bakslag bakom mig och se framåt.

Jag tänkte att jag måste skriva ner det annars kommer jag succesivt glömma bort det.