Jag vill förstå och kunna göra nytta i samhället

Vad ska jag göra för att kunna påverka samhället?
Vad ska jag göra för att kunna förstå hur samhället fungerar?

Det är två frågor som kommer upp ofta i mina tankar.

Jag vill bidra till en bättre värld.

Jag vill göra nytta.

Jag skaffade boken ”Dom Kallar Oss Slackers”, men blev ganska besviken, allt kändes så kritiskt i den.

Men så igår så satt jag två timmar på tåget och var helt uttråkad och började läsa den bakifrån och där står det om medborgarpaneler och om en tjej i Göteborg som försökt engagera sig i alla möjliga organinstaioner för att kunna påverka.

Ett förslag
Ett förslag som boken tar upp är att samhället inrättar grupper där medborgare får sätta sig ner och diskutera vad de vill förändra. Detta för att om man frågar folk om de t ex vill ha biltullar så svarar väldigt många nej, (enligt boken), bara för att det blir dyrare för dem.

Men om de sätter sig ner i grupp och måste ta ställing till en mängd olika frågor, baserat på fakta, så skulle de verkligen behöva ta ställning i frågorna och inte bara välja det som är bäst för dem själva (förhoppningsvis)

Mina tankar
Det är ganska långt bort för mig, jag vill påverka här och nu, och att försöka få igång medborgargrupper i samhället känns svårt.

Jag måste verkligen komma på något smart sätt att kunna göra nytta i samhället.

Visst gör jag det redan genom att betala några tusen i skatt varje månad och så, men något mer liksom.


”8 rektanglar” kallar jag målningen ovanför, och är döstolt att jag antagligens ka trycka den i a3-format i dagarna.

Föresten, jag läste att Inga-Britt Ahlenius blir antagligen den tredje högst rankade tjänstemannen i FN-sekretariatet. För mig är hon kvinnan som skapade jättestort hallå när hon hade fått ett meddelande på sin telefonsvarare som hon inte orkat lyssna färdigt på. Senare bad hon om ursäkt för att hon inte lyssnat färdigt, då skulel hon inte blivit så upprörd.

Jag blir nyfiken vad hon gjort för bra saker, det är det aldrig någon som berättat för mig.