Gränsen mellan att låta de o-ordenliga vinna och konsekvenserna

Om ett ställe har problem med nedskräpning så verkar det finnas två sätta att lösa problemet på. Antingen sätter man upp skyltar där det står ”Nedskräpning förbjuden, vi har kameraövervakning och bötfäller de som skärpar ner”. Eller så sätter man ut fler papperkorgar.

Om man sätter ut fler papperskorgar så blir det mer att tömma, och det kan ta extra tid varje dag, samtidigt som man vet att alla ordentliga människor letar upp en papperskorg och kastar skräpet i den.

Så egentligen kan man säga att de o-ordentliga människorna vinner.

Fast i och för sig blir det enklare för de ordentliga människorna att hitta ställen att kasta skräpet på, och det kanske de blir glada över.

Ur verkligenheten
I en mataffär var sitauationen sådan, att väldigt många tog av blasten på blomkålen innan de skulle betala den i kassan, beroende på kilopriset så handlade om att blanten kostade 2-6 kronor ungefär.

”Snåla jävlar” sa personalen och cheferna i personalrummet.

Samtidigt ville man inet säga till kunderna när man såg att de plcokade av blasten, för då kanske de blev bortskrämda från affären.

Men samtidigt så täckte blasten som de snåla kunderna kastat ovanpå den resterade blomkålen (för att det inte fanns någon annanstans att kasta den) just blomkålen, vilket i sin tur gjorde att de andra kunderna inte tyckte det såg särskilt fräscht ut och därmed inte köpte blomkål.

Efter ett och halvt år så gav cheferna upp och satte ut en pappperskorg.

Betänkade
Nu kanske denna lilla historien verkar överarbetad och läsaren kanske undrar varför man ska göra en höna utav en fjäder, och jag kunde bara hålla med, tills jag det att jag uäpptäckte att det finnas många av sådana liknanade händelser runtomkring mig, där kansek just är bäst att placera ut papperskorgen direkt, liksom. :-)