Att misslyckas i köket och spanska ostar

Jag lever med övertygelsen att man måste göra fler misstag är lyckade upptåg, för att lyckas, så även i köket. Så jag är inte rädd för att misslyckas… och gör det, väldigt ofta dessutom, sen har jag lärt mig otroligt mycket också. Och det är väl det som gör att jag ändå fortsätter att våga misslyckas.

Chili i ögonen
Att göra Tom Yum-soppa med färska kryddor (Kina Center på Möllan har ett färdigt sånt kit) är kul, och gott. Man ska bara akta sig för chilifröna som man ska plocka bort i de små chilifrukterna. Jag tvättade händerna ordentlgt efetr att jag kärnat ur dem, och trodde det inet var någon fara att klia sig i ögonen sen. Men det var det. Jag kunde inte öppna ögon och det var en helt otrolig smärta trots jag hade stängda ögon. Fick sticka iväg till vårdcentralen med hjälp (nu vet jag lite bättre hur det måste vara att vara blind, man svär nog åt alla trottoarkanter).
Halvvägs kunde jag öppna ögonen och därefter avtog smärtan och jag kunde se igen. Eftersom det aktiva ämnet i chili (capsaicin heter det) inte är skadligt så kommer jag förhoppningsvis inet få några bestående men, det enda är att jag kan bli mindre känslig för andra saker i ögonen, vilket i och för sig inte är så bra.

Spanska ostar
Var nere en vända på Teneriffa i julas och fick till min stora glädje uppleva en spansk delikatessdisk. Här är några av mina kap.