Svenska äpplen

Jag läste en intressant krönika i tidningen ”Allt om mat” precis, om svenska barn som inte var pigga på att plocka frukt från fruktträden nu på sommaren, och att 9 av 10 äpplen som säljs i svenska affärer är utländska.

Det påminde mig en episod från för någon månad sedan, vi hade fått en ny äpplejuice från en skånsk producent av äpplen. Min kompis som fått förpackningen smakade (detta var samma dag som var ”bäst före”-datumen var). Han tyckte det smakade skumt och undrade om den inte stått i kyla, så han skulle slänga dem, men så var det någon som sa ”Martin, du som äter så skumma saker kan ju smaka”.

Så det gjorde jag, och det var nog den bästa äpplejuicen jag smakat. Svenska ingrid marie-äpplen av högsta kvalité, en smak som fick alla de andra goda äpplejuicerna att kännas sååå tama.

Men det var en kraftig smak som jag bara smakat på svenska äpplen, antagligen för att vi har så otroligt bra förhållanden för äppleodling här i Skåne. Och det var inte konstigt att de andra reagerade som de gjorde, det var ju en annorlunda smak.


Bilden: Jo, jag fuskar också, men det är mest för att jag inte hittat några svenska äpplen ännu, hösten är ju högsäsongen.