Mjölksyring (besök på Skånemässan)

Var på Skånemässan idag.

Pratade av en av personerna på Tistelvind om vad det innebär att syra grönsaker.

Egentligen är det inte konstigare än att man låter grönsaker jäsa, då bildas det bakterier som skyddar grönsaken, och den får en annan smak.

Alltså tillsätts inga mejeriprodukter, fast det heter mjölksyrebakerier, och mjölksyrning av grönsaker. Kanske självklart för några, fast jag visste faktiskt inte det.

Så nu tänkte jag försöka mig på att göra syrad vitkål, eller surkål som är ett mera känt namn på det. Bra att tänka på var tydligen att använda ekologisk vitkål eftersom vitkål besprutas så sent innan den skördas, att en del av vitkålens naturliga bakterier som är nödvändiga för mjölksyrningsprocessen försvinner.

Skärvångens bymejeri blev jag glad av att se igen. Damen som stod där härom året brann verkligen för sina ostar, tyvärr var hon bara säljare, detta året stod där någon annan som inte visste var gruyere eller Appenzeller var. Fats det verkade gå bra för deras försäljning i alla fall.