Fifty fifty

Rågmjöl har bättre uppsugningsförmåga än vetemjöl, därav tar man hälften hälften när man gör vetesugdeg, men mycket mindre rågmjöl än vatten när man gör rågsurdeg.

Jag tycker det har varit lite meckigt att gör blandbröd, antingen har degen blivit alldeles för fast, eller alldeles för lös.

Nu tänkte jag mig att jag skulle baka med en liter vatten, 700g vetemjöl och 500g rågmjöl, 20g salt och 30g jäst. Men jag höftade lite eftersom jag hade rågsurdeg och inte orkade räkna ut andelarna. Denna gången lyckades jag!

Det första blev lite bränt, så jag körde en metod som jag själv kommit på till det andra brödet.

Jag sätter en plåt ovanför bröd i ugnen, hittills har inga bröd blivit brända, och visst jag vet att smaken sitter i skorpan, men jag är inte alls pigg på att äta kolskorpa så jag tycker detta är en okej lösning.