Durumbröd med mjöl från Hvens durumveteodling

Jag var på Ven i tisdags. Förutom det är en fin ö på sådär väldigt lagom avstånd (24 min med tåget från Lund till Landskrona och sedan kanske en halvtimmes båtbur från Landskrona hamn).

Där producerar de Hvens getost och odlar durumvete. Britta Ossler som odlar durumvetet har även bageri där hon även säljer mjöl. Sedan några veckor har jag varit inne på att baka durumbröd, så det var ganska passande att komma förbi gården och bageriet.


Verkligen värt ett besök, det är väldigt mysigt.

Jag köpte grovt, finmalet och hela durumkärnor. Bakade ett bröd igår som helt fantastiskt, med måtten 3 liter vatten till fyra kilo mjöl.

De flesta bagerier verkar baka med 25% durumvete, resten vetemjöl, men inspirerad av damen som odlade och bakade brödet med 75% durummjöl och 25% vetemjöl, alltså omvända mått.

Tyvärr hittade jag inte termometern så det blev lite döbakat.

Så igår vid halv tolv på kvällen precis innan Timbuktu skulle spela på Stortorget kokade jag upp vatten och slog över 3dl vatten på 300g durumvete (hälften grov, hälften finmalet) i en spann. 200g rågkärnor i 20g salt och 2dl kokande vatten i en annan spann. I en tredje spann hällde jag två deciliter kallt vatten, 50g jäst 200g vetemjöl (det är min egen version av fusk-surdeg, som blir bubblig och luktar härligt syrlig precis som surdegen gör när den är perfekt), detta för att jag inte lyckas hålla i liv en surdeg så att den är optimal när jag vill baka, när jag bara bakar en gång i veckan.

I morse slog jag på 400g ekologik rågsikt och blandade i sådär 25 minuter. Lät den först jäsa i kittlen i kanske en timme (satt vid datorn så tiden gick fort), sedan slog jag upp den kladdiga degen på bakbordet mjölat med durummjöl, formade och lät jäsa på plåten kanske en timme till.

De flyter ut lite för mycket utan jäskorg eller form, men jag gillar att baka utan form.