Lingonbröd & Havstornsplock vid brofästet

Jag gillar verkligen Pain de Martin, inte nog med att han fått praktisera på Rute och Bakery & Spice, nu har han skrivit en bok, men otroligt vackra bilder.

Den bloggen inspirerar verkligen mig. Igår blev jag så sugen på att baka att jag tog ungefär ett halvkilo lingon och blandade i en vetedeg med lite halvmogen rågsurdeg, ganska mycket vetemjöl och kanske en aning rågsikt.

ungefär såhär:

1000g vetemjöl
400g rågsikt (alltså sådan man köper i affärerna som innehållet vetemjöl)
480g rågsurdeg (där 300g är vatten och 180g är rågmjöl)
ca 500g lingon
20 g jäst
25 g salt.
En liter vatten

Blanda allt utom saltet i degblandaren. Koka gärna upp vatten några timmar innan och slå på vetemjölet och blanda i degblandaren.

25 minuter på lägsta hastigheten, sedan i med saltet och två, tre minuter till.

Låt jäsa tills det blir bubbligt.

Jag cyklade ut till brofästet under tiden och plockade havtorn som finns i massor där ute, satt och läste lite tidning och cyklade tillbaka i skymningen.
Säkert 2-3 timmar senare hällde jag upp degen i formar.

Jag fick hälla upp degen eftersom den var så lös, annars hade jag antagligen gjort baguetter istället.

275 grader i ugnen i 30 minuter(efter 20 min satte jag en plåt ovanför bröden eftersom de hade fått så mycket svart skorpa), sedan vände jag ut bröden ur sina formar och lät dem gå klart, tills de nått 94 graders innertemperatur, vilket kanske tog en kvart.


Lingonbrödet blev syrligt, ja, jättesyrligt.

Som vanligt hinner jag inte äta upp allt bröd jag bakar så jag tog med mig till jobbet och bjöd. Kul när folk vågar prova.