Matbloggar och min matlåda

Många matbloggare har säkert noterat att bloggen Picki picki, jag hade inte sett den bloggen förut, men när jag hittade den, hittade jag också en massa andra svenska matbloggar salt & peppar, nässelblom & choklad, lumumma, Malin, Smak för grönt, Mimmis Mat, Smaskens, Mårres mat, Fridas kök, Världens smaker, Njutmat enligt Mikkan, kryddburken.se, kaffekokarkokboken, upplevmat.se och Jennifer Spratly’s Weblog.

Sist men inte minst, en matfotoblogg ettlingon.se, med så vackra matfoton att jag bara njuter. Jag gillar verkligen matfoton. Jag tänker på en tant på bokmässan i Göteborg tidigare i år som gick förbi hyllen med matböcker och utbrister upprört till sin väninna ”Detta är matporr!”. Jag kunde inte låta bli att le, Matporr blev ett positivt laddat ord för mig från den stunden. (Självfallet tycker jag att det är hemskt mycket matböcker som ges ut nu, och för att citera lisa så undrar jag också vem som ska läsa alla dessa böcker. Men, men jag är ganska övertygad om att ju fler matböcker som ges ut, desto fler bra matböcker ges ut. )

Ja, det är ganska många länkar. En spännande notis jag gjorde var att flera av dessa bloggar jag just nämnde handlar om vad man har på tallriken för dagen, med veckomatsedlar och näringsvärden. Jag har nästan hela tiden bloggat om det som inte är vardag, det som jag tycker är spännande, det nya outforskade (för mig alltså).

Jag har alltid sett veckomatsedelsbloggar som tråkiga uppföljningar av dagböcker folk skrev innan. Men jag insåg samtidigt att jag skulle behöva äta nyttigare, med strukturerat, planera vad jag ska äta mer för att att leva nyttigare.

Och här är min första matlåda på bild i bloggen:


Räkor i Mezeyogurt, chili och kapris.
Ugnsrostad aubergine.
Rå broccoli, rå kålrot, rå lök och råa morötter.
Egenkokta svarta bönor.

Nu inser jag att det kanske inte är så konstigt att arbetskamraterna höjer på ögonbrynen när de ser mina matlådor :-).

Jag brukar mikra alltihop, men imorgon tänkte jag ta ut räkorna yogurten, och spara lite av det andra för att det blir lite för mycket att äta till lunch allt det.