Surdegsbröd utan jäst

Jag har försökt många gånger, men inte riktigt lyckats göra surdegsbröd, helt utan jäst. Men sedan jag testat Patisserie David att använda avslagen öl så har min surdegskultur levt ända sedan Malmöfestivalen. Varje vecka måste jag mata om den (tömma ut all surdeg, utan att skölja den, ta 100g vatten och blanda upp med resterna i burken, och sedan blanda med 100g vetemjöl eller 60g rågmjöl, ekologiskt såklart).

Så igår vågade jag prova igen, jag blandade degen i degblandaren i en halvtimme:
175g vetesurdeg
200g rågmjöl
400g vetemjöl special
400g vatten
50g linfrö
100g russin
100g solroskärnor

Sedan lät jag degen stå och vila i bunken från klockan 12 på dagen till tio på kvällen.

Ugnen fick blir 275 grader och jag stjälpte degen i en brödform, lät den stå 40 minuter på 200grader i ugnen (ingångstemperaturen var alltså 275).

Brödet blev något kompakt, men väldigt gott, och ganska sött, kan tänka mig att om jag hade gillat mögelost hade det passat fint till istället för kex.