Olika behövs

Inte den vassaste kniven i lådan?

Jag tror jag hörde kommentaren för ett tag sedan, säkert av en kock. Har hört liknande uttryck av andra yrkesgruppen, och säkert uttalat dem själv någon gång.

Det fick mig att tänka, tänka på att det finns en kniv för varje tillfälle.

Nu tror du som varit i mitt kök och undrat varför jag har 22 knivar på två(!) knivlister att jag försöker rättfärdiga att jag är prylgalning. Och ja, det är jag väl.

Knivarna är en av mina extravaganser. Som jag säkert lagt alldeles för mycket pengar på.

Men jag gillar den nästan allihop. Visst använder jag säkert bara 11 av dem varje vecka

 1. den lilla grönsakskniven, gs-5
 2. den stora grönsakskniven g-5
 3. Kockkniven, den med 64 lager stål som jag köpte på Kapadori Bashi i Tokyo(eller ja,jag köpte nog de flesta där). Gatan i Tokyo som bara har tillbehör för restauranger. Den är lång, jag spenderade två dagar på den, och hann ändå inte till slutet av den.
 4. Skalkniven gs-7
 5. tournerkniv gs-8
 6. Ostkniven gs-10
 7. Den fleibla(böjbar) allknive  gs-11
 8. Brödkniven g-22
 9. Smörkniven
 10. Lilla skalkniven från Victory Knox när jag är rädd att skada skalkniven från global
 11. Kockkniven från masahiro, 210, alltså inte den allra största de har
  Som sagt en extravagans för mig. Mina gästers reaktioner är blandande. Jag kan konstatera det skapar eller förstärker ett intryck av mig som person. Ibland negativa, ibland positiva. Jag har dem för att jag mår bra av att få att använda dem.

image

Ibland kan det bli rörigt med för många knivar, vilken ska jag använda? Ska jag plocka bort de jag inte använder varje vecka?

Vissa får jag ett infall att använda ibland, ibland blir bruket av kniven så lyckat att den seglar upp som en ny kniv i arbetslaget av knivar.

Jag funderar på om det är likadant i ett fotbollslag, att alla elva spelarna på planen är lika viktiga även om anfallaren gör målen?

Funderar på om det är likadant på jobbet, att trots att chefen står som ansvarig så behövs hela arbetslaget på säg, elva personer?

Är det det likadant med vänner, familj & bekanta?

Jag konstatera att det stämmer för mig, även om jag glömmer bort det ibland, även om jag blir frustrerad över det ibland, så inser jag att det är så.